EXPERTISE

Agrarische sector

De algemene cultuur binnen agrarische gezinnen is er meer een van ‘aanpakken, volhouden en doorzetten’ dan van ‘praten, overleggen, meningen uitwisselen en het uitspreken van verwachtingen.’

 uit ‘Wat de boer niet zegt’ van Johan Weerkamp en Truke Zeinstra

Veel boeren staan voor de keuze: ‘Hoe ga ik mijn toekomst vormgeven? Ga ik stoppen of ga ik op een andere manier verder met ondernemen?’ We stellen doelen op waar de ondernemers aan willen werken. Mijn inzet is om zonder oordeel waar te nemen en te luisteren, te spiegelen middels gesprekken, opstellingen en verbindende communicatie. En ervoor te zorgen dat de ondernemer vertrouwen heeft in zijn/haar eigen handelen en toekomst.

Wat brengt mij in de agrarische sector?

In het jaar 2000 startte ik als trainer/coach bij Odyssee, voormalig Ons Erf, in Berg en Dal. Ons Erf had als volkshogeschool een geschiedenis van scholing ter emancipatie van het platteland. ‘Met name de Katholieke boerengezinnen stuurden de jongvolwassenen naar Ons Erf om zich te ontwikkelen in brede zin of zich voor te bereiden op een op stapel staande verloving of overname van het boerenbedrijf.’

Ons Erf ging verder als trainingscentrum Odyssee. De gedreven trainers die er werkten, hielden hun contacten met de agrarische sector. 

Na de MKZ-crisis organiseerde Tiny Wigman cursussen voor ‘boerinnen op weg naar de arbeidsmarkt’. Ik werd een van de begeleiders van deze groepen. Wat mij heel erg aansprak, is de gedrevenheid, de doorzettersmentaliteit, de nuchterheid en bescheidenheid in de groepen waar ik mee werkte.

Daarna ben ik betrokken gebleven als trainer en coach van boeren die voor (lastige) keuzes staan en als trainer van erfbetreders (veeartsen, accountants, financieel adviseurs, bedrijfsverzorgers, vrijwilligers van Zorg om Boer en Tuinder, etc). Als coach vind ik het heel erg leuk en uitdagend om mijn kennis en ervaring in te zetten voor ondernemers op het platteland.

Ik ben gecertificeerd Agrarisch Bedrijfsadviseur in het BAS-register, met recent toegevoegd de specialisaties Persoonlijke ontwikkeling en Bedrijfsoverdracht.

Provincie Utrecht

LaMi-plattelandscoachesAls onafhankelijk plattelandscoach ben ik sinds december 2020 betrokken bij een project voor ondernemerscoaching vanuit de provincie Utrecht. De kosten worden volledig gedragen door de provincie en partners. De coaching is onafhankelijk en vertrouwelijk. Er zijn 10 coaches en 600 beschikbare trajecten. In januari 2024 hebben we 330 boeren geholpen met een vraag om begeleiding.  Wegens succes is dit project met drie jaar verlengd tot december 2026. U kunt zich hier aanmelden.

Keukentafelgesprekken met boeren

In Aalten, Winterswijk en Overbetuwe werkten we met 4 agrarisch coaches aan een gemeentelijk project waarin we keukentafelgesprekken voerden met agrariërs. We hebben 40 gezinnen begeleid in vervolgcoaching. Er zijn nu van alledrie plaatsen verslagen. Het eerste verslag ging over Aalten. Lees dan door over hoe keukentafelgesprekken taboedoorbrekend kunnen werken. We hebben ook een verslag geschreven over het project in Winterswijk: ‘Ho mot ’t wieter’. Tenslotte hebben we ook onze ervaringen in Overbetuwe vastgelegd (pdf).

Van 1 april tot en met december 2024 in Lingewaard zijn we aan de slag met het project: ‘In gesprek met boeren en (glas)tuinders’.

Werken Aan Toekomstgerichte Erven Achterhoek (WATEA)

Als onafhankelijk erfbegeleider ben ik sinds januari 2021 betrokken bij een project voor ondernemerscoaching vanuit de regio Achterhoek. De coaching is onafhankelijk en vertrouwelijk.

Wat kan ik voor je doen?

We bieden coaching, trainingen en intervisie. Vaak werk ik samen met agrarische coaches.

Lizanne close up

Wie is Lizanne Roeleven?

Ik heb geleerd dat je steeds iets nieuws moet zoeken om succesvol te blijven. Hoe je de verbinding legt in het samenwerken. En ik weet wat het is om afscheid te nemen en te zoeken naar een nieuwe stap. Het beweegt mij om mensen weer contact te laten maken met zichzelf.

Meer over Lizanne

“Lizanne maakt op een warme manier contact met de groep en verrast ons steeds weer met andere methodieken. Ze daagt ons uit dieper in te gaan op casuïstiek. Dat maakt dat we onze vragen keer op keer weer met een andere bril kunnen bekijken.”

Contact

Ben je geïnteresseerd in wat ik voor jou en je team kan doen? Je kunt me bellen op 06 - 30 43 17 09 of een mailtje sturen. Of maak gebruik van het formulier hiernaast.

Neem contact op als je

  • steeds tegen dezelfde problemen blijft aanlopen
  • grip wilt hebben op hoe je functioneert in een omgeving
  • wilt veranderen, maar niet weet waar te beginnen

Ik bewaar jouw gegevens uitsluitend voor het doel waarmee je dit bericht stuurt. Onder geen voorwaarden deel ik jouw gegevens met derden.