Shinen in de politiek

Afgelopen vrijdag gaven Anne Graumans en ik een pilot van de training ‘shinen in de politiek’. Een training voor vrouwen die politiek actief zijn en in de gemeenteraad zitten of op de lijst staan van een politieke partij. We zaten in het sfeervolle Avanturijn in hartje Utrecht. De vrouwen die deelnamen, waren zeer bevlogen en enthousiast. Vrouwen die al in de gemeenteraad zitten en vrouwen die op de lijst staan.

Waarom hebben we deze training ontwikkeld?

In 2016 was slechts 28% van het totaal aan raadsleden vrouw. Een onderzoeksrapport van Atria, het kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis, concludeerde ook dat vrouwen sneller tussentijds uitstromen en er minder vaak een tweede termijn aan vastknopen.

Elke vrouw heeft haar eigen verhaal. Tegelijkertijd komen veel vrouwen in dezelfde botsing terecht met de bestaande politieke cultuur en vinden vrouwen het lastig om de drijfveren waarvoor ze in de politiek zijn gegaan, vast te houden.
Wij geloven in een democratie waarin vrouwen en mannen zich inzetten voor de publieke zaak. Maar dat gaat niet vanzelf. Het vraagt om inzicht in de culturele en organisatorische hindernissen van het raadswerk en om zelfkennis, zodat je los kunt laten wat je niet nodig hebt.

Waar we dieper op ingaan, zijn een aantal patronen zoals perfectionisme, double bind, tiarasyndroom, mansplaining en hoe je hiermee dealt.

Wat zijn situaties waar vrouwen last van hebben?
Hoe kan ik mezelf beter profileren? Het bestuur wordt vaak gegijzeld door ‘oude, witte mannen‘, en hoe kan ik hierin mijn positie innemen? Er lijkt een cultuur te zijn van oeverloos praten: hoe ga ik hiermee om? Hoe kan ik mijn vrouwelijkheid bewaren in een mannelijke cultuur? Je wordt snel omschreven als kenau.
Hoe ga ik om met mijn eigen onzekerheid?

Enkele citaten van deelnemers:

  • Het is goed om je bewust te zijn van patronen in de politiek’
  • ‘Oefenen met situaties leverde me eye-openers op’
  • ‘Wat een hoop ervaring zit hier bij elkaar en handig om dit te delen

Factsheet vrouwen in de politiek, Atria