De meerwaarde van teamopstellingen

Ik volg een opleiding Systeem Dynamiek in Organisaties bij het Bert Hellinger Instituut. Hiermee krijg je inzichten op een dieperliggend niveau over het functioneren van organisaties en mensen in organisaties. Als er gedoe is of conflicten zijn in een team, dan kan een teamopstelling inzicht en helderheid bieden in de patronen van het team. Een opstelling biedt handvatten tot de oplossing.

Het is interessant om te weten te komen welke patronen een rol spelen in een organisatie. Stel, je bent teamleider en één van de medewerkers stelt zich steeds naast jou op als teamleider. Hij voelt zich geen medewerker, maar voelt zich de leider van het team. Dit geeft irritatie zowel bij jou als teamleider als bij zijn collega’s. Als teamleider kan je deze vraag inbrengen bij een opstelling. De opstelling wordt vervolgens niet met het team gedaan, maar met representanten. De teamleider stelt mensen op als zijnde zijn team. Hierdoor wordt een patroon zichtbaar dat in het team speelt. Door hiermee aan het werk te gaan, krijgt de teamleider ook een doorkijkje in de ‘oplossing’.

Of stel de directeur van een familiebedrijf functioneert goed, maar zij is er met haar hoofd niet helemaal bij. Haar functioneren staat daardoor onder druk. Door een opstelling te doen, krijgt ze zicht op de relaties binnen de directie. In de opstelling blijkt dat een neef van haar, die ook in de directie zat, is verongelukt. Als deze neef in de opstelling wordt gezet, gaat haar aandacht direct naar hem en blijkt dat ze last heeft van schuldgevoelens. Door deze uit te spreken naar de representant van de neef en van hem de goedkeuring te krijgen, dat ze het bedrijf mag runnen op haar eigen wijze, voelt ze de kracht weer terugkomen.

Bij sommige familiebedrijven is de bedrijfsoverdracht niet goed verlopen. Degenen die het bedrijf hebben overgenomen, hebben hier soms ongemerkt enorm veel last van. Een opstelling is dan een visuele weergave van de werkelijkheid waar helend werk verricht kan worden.

‘Elke opstelling geeft zicht op de relaties in een systeem. Dit kan zeer heilzaam werken en ervoor zorgen dat mensen de juiste plek in gaan nemen in een systeem en dit brengt rust’.