Aandacht voor ieders kwaliteiten, rol en plek zorgt voor een krachtig team

 

Teamontwikkeling

Je maakt deel uit van een team in een maatschappelijke organisatie of onderwijsinstelling. Of van een advocatenpraktijk familierecht. Of je zit in een maatschap op een agrarisch familiebedrijf. In al deze situaties speelt teamvorming een rol – en dat is niet altijd eenvoudig.

Waar loop je tegenaan?

Teamontwikkeling heeft zijn ups en downs. Een team in een woelige fase loopt tegen allerlei vraagstukken aan. Hoe is jullie rolverdeling in het team? Hebben jullie zicht op elkaars kwaliteiten? Weet je waar de ander heel sterk in is en krijgt hij/zij de ruimte om hierin te excelleren? Weet je van elkaar waar je niet zo goed in bent en mag dit ook zo zijn? Hoe gaan jullie om met gedoe binnen het team?

Een nieuw team dat vanaf nul begint moet zichzelf nog vormen. Dan is het goed om aandacht te besteden aan ieders sterkten en zwaktes. Wie neemt welke rol?
Of je hebt een team dat goed presteert maar je wilt elkaar uitdagen om nog beter samen te werken. Je kunt preventief werken om te zorgen dat elk team goed blijft functioneren.

Teamvorming is een proces

Het fasenmodel van Tucker helpt om jouw situatie te begrijpen. Dit model laat zien dat teams die willen groeien een aantal fasen doorlopen: Forming, Storming, Norming , Performing en Adjourning (afscheid nemen). In de lastigste fase, de storming fase, kunnen de teamleden met elkaar botsen, omdat ze elkaars lastige kanten leren kennen.
Als het team hier goed doorheen komt, dan kan dit leiden tot een hecht team. Soms komt een team hier niet doorheen en blijft het hangen in conflicten en gedoe. Ik kan je daar op verschillende manieren bij helpen.

Tuckman

Ieder team maakt een moeilijke fase door. Ik help je deze te overwinnen.

Wat kan ik voor je doen?

Een teamtraject begint altijd met een intakegesprek waarin helder wordt wat er speelt. Daarna zijn er de volgende mogelijkheden:

In een coachingstraject kijken we samen naar de persoonlijkheid van jou als teamleider, die van individuele teamleden en ieders functioneren in het team.

Coaching

In een teamtraining onderzoekt het team of er aandacht is voor ieders kwaliteiten en rol. Ook samenwerken, vertrouwen en communicatie komen aan bod.

Training

In een intervisietraject kunnen teamleden zichzelf en elkaar versterken door te sparren in een veilige setting. Het team kan groeien naar een volgende fase.

Intervisie

Lizanne verstaat de kunst de groep een volgende eigen stap te laten zetten. We luisteren beter naar elkaar en weten elkaar te vinden en te waarderen.Patrick Vermeulen, directeur PON

Meer over Lizanne Roeleven

Lizanne Roeleven

Als mijnwerkersdochter uit Zuid-Limburg heb ik geleerd dat je steeds iets nieuws moet zoeken om succesvol te blijven. Hoe je de verbinding legt in het samenwerken. En ik weet wat het is om afscheid te nemen en te zoeken naar een nieuwe stap. Het beweegt mij om mensen weer contact te laten maken met zichzelf.

Meer over Lizanne

Contact

    Je naam

    Je e-mail

    Je vraag