Intervisie
Intervisie is een methode waarmee collega's elkaar helpen om beter te worden in hun werk. Dit gebeurt meestal in een intervisiegroep. De leden van de groep komen op vrijwillige en gelijkwaardige basis regelmatig samen. Vaak wordt een intervisiegroep begeleid door een procesbegeleider. Dit zorgt ervoor dat de bijeenkomst diepgang kent en prikkelend is en niet verzandt in vrijblijvend koffieleuten.
Wanneer is intervisie iets voor jou?
Intervisie is voor jou een meerwaarde als:
- je wilt sparren met collega’s
- je wilt sparren met andere leiders of ondernemers
- je beter wilt worden in je vak
- je advocaat bent en intervisiepunten wilt halen voor je registratie bij de vFAS
- je uitgedaagd wilt worden door je collega’s
- je meer diepgang wilt creëren in de aanpak van je werk
- je feedback wilt krijgen op je handelen.

Jezelf beter leren kennen door elkaar vragen te stellen
Volgens mij gaat intervisie niet om het zoeken naar oplossingen, maar om elkaar vragen te stellen over het dilemma van de ander. Door goede open vragen te stellen en door nieuwsgierig te durven zijn naar degene die de casus inbrengt.
Hierdoor is het mogelijk om jezelf en de ander beter te leren kennen en je werk (nog) beter te kunnen doen. Je leert immers om zaken anders aan te pakken dan je tot nu toe deed.
Hoe werkt intervisie?
De eerste bijeenkomst wordt gebruikt om nader kennis te maken en afspraken te maken over de begeleiding. Per bijeenkomst is er ruimte voor minimaal twee vragen. Een intervisiebijeenkomst duurt meestal twee uur.
Om de vragen te behandelen, kunnen verschillende werkvormen worden gebruikt. De casusinbrenger bepaalt zelf welke methodiek hij/zij wil inzetten.
De gebruikte intervisie methodieken zijn:
- waarderende methodiek
- roddelmethode
- dialoog
- werken met beelden
- incidentmethodiek
- Balinthmethode
- rollenspelen
- opstellingen
“Lizanne begeleidt onze groep op een prikkelende, verrassende manier. Zij neemt de regie en weet ons daarmee een niveau dieper te brengen dan we gewend zijn”.
Meer over Lizanne Roeleven
Als mijnwerkersdochter uit Zuid-Limburg heb ik geleerd dat je steeds iets nieuws moet zoeken om succesvol te blijven. Hoe je de verbinding legt in het samenwerken. En ik weet wat het is om afscheid te nemen en te zoeken naar een nieuwe stap. Het beweegt mij om mensen weer contact te laten maken met zichzelf.
Contact