Herken je dit? Vaak is er een onophoudelijke gedachtenstroom die door je hoofd gaat. De stroom kan je grijpen, overspoelen en je voeren naar plaatsen waar je misschien helemaal niet wilt zijn of naar plaatsen waarvan je zelfs niet weet dat je erheen gaat. Je draaft en rent maar door, gedreven door gedachten en impulsen die als een rivier door je geest stromen. Soms kan het zo goed zijn om uit die stroom te stappen en aan de oever te gaan zitten en luisteren naar en leren van de rivier.
Een paar jaar geleden heb ik me voorgenomen om ieder jaar een stilteweekend bij te wonen. Twee weken geleden bracht ik een weekend in stilte door op een boerderij in Drenthe.
De stilte heeft op mij het effect dat er een soort rust over me heen daalt. Doordat ik niet word afgeleid door vragen, mails, radio, geluiden is het net alsof mijn gedachten zich richten op ‘dat wat op dit moment het belangrijkste is’. Al het andere verdwijnt naar de periferie. Dat geeft rust en dit werkt nog wekenlang door.
Wat kan stilte je bieden?
- Stilte biedt de kans om aandacht te geven aan kiemen (nieuwe ideeën) die in je leven. Iedereen kent de seizoenen in de natuur. De winter is de rustperiode waarin het ogenschijnlijk heel stil is, en waarin de zaden in de grond de kans krijgen om te ontkiemen. Stilte biedt jouw ideeën de kans om te ontkiemen.
- Stress in de zin van positieve taakspanning is nodig om je werk goed te kunnen doen. Gezonde stress is goed. De tijd nemen om te herstellen van stress blijkt belangrijk te zijn. Stilte kan je helpen om je te realiseren wat jij nodig hebt om goed te herstellen van stress.
- Stilte kan helpen om je mentale weerbaarheid te vergroten. Mentale weerbaarheid is de fitheid van de geest. Hoe ga je om met werkdruk? Hoe is het gesteld met je privé/werkbalans? Ken jij de signalen die je lichaam geeft als je over je grenzen gaat? Wat doe je met deze informatie? Stilte helpt om je hier bewust van te worden.
- Stilte kan je inbrengen in je dagelijkse leven door bewust stiltemomenten in te bouwen. Dit kan heel kort zijn: even je ogen sluiten en je ademhaling volgen, muzieknummer luisteren, wandeling maken, toiletbezoeken wat ruimer maken, échte lunchpauze nemen, meer tijd inplannen tussen werkafspraken, allemaal dingen waardoor je letterlijk meer lucht krijgt.
Stilstaan bij het moment. Zou je dat nu kunnen? Kijk eens naar dit moment. Wat gebeurt er? Wat voel je? Wat zie je? Wat hoor je? Hoe voelt het in je lijf? Wees je een paar minuten bewust van je ademhaling en haal een paar keer diep adem.
Je staat even stil, terwijl de wereld doordraait. Door vaker stil te staan, kom je in werkelijkheid meer tot leven.
De natuur bouwt haar eigen stilte in, door in de winter helemaal tot rust te komen. Heb je vragen over stiltedagen of over workshops ‘mentale weerbaarheid’, stuur dan een mail of bel 06 – 30 43 17 09.